Ormanın kralı olarak bilinen aslanlar, oldukça farklı ve güçlü bir yapıya sahiptir. Onlar hakkında her bilgi merak uyandırıcı olmaktadır. Özellikle belgesel çekimlerinde en çok izlediğimiz hayvanlardandır. Çünkü bu kadar güçlü bir hayvanın yapabildikleri ya da yapabilecekleri herkesin ilgisini çeken bir konudur. Bu noktada da özellikle aslanların beslenmesi merak konusudur. Böylesine yırtıcı bir hayvanın güçlü kalabilmek için çok iyi beslenmesi gerektiği muhakkaktır. Fakat beslenme düzeni ve gün içinde ne kadar beslendiği insanlar tarafından merak edilmektedir. Bu yazımızda sizlere aslanlar hakkında ilginizi çekebilecek bilgiler vererek beslenme düzenlerini anlattık.

Aslanların Özellikleri

  • Bir aslanın boyu ortalama olarak 3 metreye kadar ulaşabilmektedir.
  • 3 metre boyundaki bir aslanın kilosu 150-200 kiloya kadar ulaşabilmektedir.
  •  Avlanmak istedikleri zaman tek başına avlanmazlar. Aslanlar, grup halinde avlanmayı tercih ederler. Vücut yapıları gereği kaplan ve leopar gibi hayvanlara oranla hantal hayvanlardır. Bu sebeple ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar tek avlanmak onlar için oldukça tehlikelidir.
  • Koruma içgüdüleri vardır. Bulundukları bölgeyi her daim korumak isterler. Bu sebeple devriye şeklinde gezdikleri görülmektedir.
  •  Aslanlar büyüdükçe çene kasları gitgide gelişmektedir. Yetişkin bir aslanın küçük patili hayvanlara oranla tek bir ısırığının 30 kat daha güçlü olduğu görülmüştür.
  •  Vahşi doğada kısırlaştırılma gibi bir durum elbette söz konusu değildir. Ve aslanlar hayatları boyunca ortalama olarak 3.000 kez çiftleşirler. Dişi bir aslan da yılda 2-3 kez doğum yapmaktadır. Bu aslan nesli için oldukça iyi bir orandır. Doğadan alınan bir aslan eğer kısırlaştırılırsa yeleleri dökülmeye başlayacaktır.
  •  Kedigillerden olan aslanlar tıpkı kediler gibi uyumayı çok severler. Hatta eğer karnı toksa bir aslanın aralıksız 24 saat uyuduğu gözlemlenmiştir.
  • Kedilerin aksine aslanlar yüzmeyi çok severler. Su görünce kaçmaya başlayan kedilerin aksine aslanlar suda oldukça iyidir.
  • Doğada yetişkin bir aslan ortalama olarak 10-15 yıl yaşamaktadır.
  • Bağımsızlığına düşkün olan aslanlar genellikle yalnız yaşamayı tercih ederler. Dünyada Avrupa, Asya ve Afrika’da yaşadıkları görülse de Asya’da eskisi gibi varlıklarına rastlanmamaktadır.

Peki bu kadar güçlü ve farklı bir yapıya sahip olan bu aslanların beslenme alışkanlıkları nasıldır?

Aslanların Beslenme Alışkanlıkları

Çenesi oldukça güçlü olan aslan avlanma sırasında dişlerini ve çenesini kullanmaz. Vücut gücüne güvenen aslanlar avını boğarak öldürmeyi tercih ederler. Henüz 3 aylıkken et yemeye başlayan aslanlar yemek ayırt etmezler. Etçil olan aslanlar günde ortalama 15 kg et yiyebilmektedir.

Av konusunda da seçicilik yapmayan aslanların yanına özellikle açken yaklaşmak pek mantıklı bir hareket olmayacaktır. Eğer gerçekten açsa avını ayırt etmeksizin her hayvanı avlayıp yiyebilir. Fakat vahşi doğada önceliği olan hayvanlar vardır. Bu hayvanlar; geyik, zürafa, impala, domuz, sırtlan ve gergedan gibi yine vahşi doğada yaşayan diğer hayvanlardan oluşmaktadır.

Belgesellerde gördüğümüz üzere vahşi yaşamda anneler avlanarak çocuklarına yemek getirirler. Bu sistem aslanlarda da bu şekildedir. Fakat bunu yapmak için yavru aslanın bir süre daha büyümesi beklenir. Yavru aslanlar belli bir çağa gelene kadar bu şekilde devam eder. Bu süreç içerisinde avlanan yetişkin aslanlar avlarını sadece kendisi tüketir.

Tamamen etçil olan aslanlar açlıktan ölmek üzere olana dek ot yemezler. Ot aslanlarda sadece tedavi edici amaçla tüketilir. Tükettikleri zaman da bundan oldukça zarar görürler. Aslanlar damak tatlarından kolay kolay ödün vermezler. Hatta onlar için vazgeçilmez bir lezzete sahip antilop ile karşılaştıklarında her şeyi göze alarak peşlerinden giderler