Oldukça büyük ve güçlü olan kaplanları bazen sosyal medya platformlarında gayet uysal bir şekilde insanlarla iç içe görürüz. Bu da akıllara hemen “Kaplanlar evcilleştirilebilir mi?” sorusunu getirir. Belgesellerde yaşamlarını ve özellikle avlanmalarını izlediğimiz kaplanların sevgi dolu ve oyuncu halleri haliyle hepimizi şaşırtarak bu soruyu sormamıza neden olmuştur. Peki; kaplanlar gerçekten evcilleştirilebilir mi? Bu yazımızda sizler için kaplanların yaşam şekillerinden bahsettik ve bu soruya yanıt aradık. Ayrıca kaplanlar nasıl hayvanlardır, fiziksel özellikleri nelerdir gibi soruların cevabı da yazımızda…

Kaplanlar Nasıl Hayvanlardır?

Kaplanlar doğaları gereği oldukça vahşi hayvanlardır. Bu hayvanlar, vahşi kedigiller arasında en güçlü olanlardır. İçgüdüsel olarak sürekli avlanma isteği içindedirler. Peki; kaplanlar ana hatlarıyla nasıl hayvanlardır?

  • Etçil beslenme tarzını benimsemiş bu cins, vahşi kedigillerdendir.
  • Kediler arasında en büyük ve güçlü olanlarıdırlar.
  • Kaplanların büyük çoğunluğu Hindistan’da yaşamaktadır.
  • Ormanlık alanlarda yaşamayı tercih ederler.
  • Genelde yalnız avlanmayı tercih ederler. Grup halinde avlanmak, onlar için zorunda kalmadıklarında tercih ettikleri bir yöntem değildir.
  • Suda vakit geçirmekten hoşlanırlar. Aynı zamanda oldukça da iyi yüzücülerdirler. Bu sayede, sudaki avlarını kolayca avlayabilirler.
  • Yaban domuzu, geyik, zebra ve mandaları avlamayı severler.
  • Yetişkin bir erkek kaplan, ortalama 250 ila 300 kg arasında bir ağırlığa sahiptir. Dişilerde ise bu rakam, 150 ila 200 kg olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Erkek kaplanların boyları 3 metreye ulaşabilir hatta bu baremi aşabilirken, dişilerde bu rakam 2.5 metre civarındadır.
  • Bacakları oldukça güçlü olan kaplanlar, avlarının peşinden kolayca koşabilmektedirler. Ayrıca bacakları öylesine güçlüdür ki, öldüklerinde bile bir süre ayakta kalabilirler.

Kaplanlar İnsanlara Saldırır Mı?

Kaplanlar insanlardan pek haz etmezler. Ancak gerekli görmedikleri durumlarda da neredeyse hiçbir zaman insanlara saldırmazlar. Yine de kaplanlar hakkında “insanlara zarar vermezler.” Gibi bir cümle kurmak doğru olmayacaktır. Bugüne dek Hindistan’da ya da safarilerde kaplan saldırısına uğrayarak hayatını kaybeden çok sayıda insan vardır. İnsanlara saldıran kaplanlar genellikle, kendilerini güvensiz hisseden, acıkmış olan ve çok çaba harcamadan beslenmek isteyen kaplanlardır.

Kaplanlar Evcilleştirilebilir Mi?

Kaplanların insanlara saldırmayı pek de tercih etmediğini ancak, yine de insanlar için çok da zararsız olmadıklarını söylemiştik. Hatta sirklerde kaplan şovlarına denk gelmek bile mümkündür. Ancak yine de vahşi doğada bir kaplanla karşı karşıya kalmak yeterince ürkütücüyken, bir kaplan ile aynı evi paylaşmak mümkün olabilir mi?

Her ne kadar insanlara saldırmayı kolay kolay tercih etmeseler de onlar, içgüdüleri ile hareket eden canlılardır. Bu nedenle kaplanlar korktuğunda, sinirlendiğinde ya da acıktığında oldukça tehlikeli hayvanlar olabilmektedirler. Sahibi olduğunuz kaplan için bir anda ava dönüşmeniz işten bile değildir. Ayrıca, bütün bu açlık, sinir ya da korku durumlarını bir kenara bırakacak olursak oyun esnasında onun için son derece küçük bir hareket, biz insanlar için oldukça büyük sonuçlar doğurabilir. Oyun sırasında devasa patisiyle size vurduğunu düşünün. Sonuçları ağır olacaktır.

Tabii ki bütün bunlara rağmen kaplanların daha önce evcilleştirilebildiğine dair örnekler karşımıza çıkmaktadır. Az önce de bahsettiğimiz sirk şovları bunlardan yalnızca biridir. Demir Yumruk ismiyle tanınan dünyaca ünlü Mike Tyson, evinde yıllardır bir kaplanla yaşıyor. Tyson, 2019 yılında GQ Sports dergisinin kendisiyle yaptığı röportajda “250 kilograma yakın, evcil bir kaplana sahibim. Onunla oyunlar oynuyor, birlikte yatıyor, evimde ya da bahçemde birlikte zaman geçiriyorum. 16 yıldır benimle birlikte… Bazen huzursuz hissettiğinde saldırganlaşabiliyor. Bir keresinde bir yabancının kolunu parçalamıştı.” Şeklinde konuşmuştu.

Kısacası her ne kadar uygun koşullarda büyütseniz, ya da uysal olması için eğitim verseniz de kaplanlar, içgüdüsel olarak saldırgan hayvanlardır. Bu nedenle onları evcilleştirmenin oldukça zor olduğunu söylemekte fayda var.