Evinize geldiği andan itibaren kediler ailenizin bir parçası olmaktadır. Özellikle yavruyken sahiplendiğiniz kediniz varsa, büyüme sürecinin her anına şahit olursunuz. Bu hem çok özeldir hem de sorumluluk gerektirmektedir. Çünkü kedinizi sahiplendiğinizde onun sağlığı ve gelişimi için sürekli olarak takip etmeniz gereken konular vardır. Bu konuların başında kedinizin neredeyse doğumundan başlayarak yetişkin bir kedi olana kadar takip etmek zorunda olduğunuz aşı takvimi gelir. Biz de bu yazımızda minik dostunuzun sağlıklı bir gelişim süreci tamamlaması için gerekli olan aşılardan ve süreçlerinden bahsettik.

Aşı takvimi yavru ve yetişkin kedilerde olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu dönemler ile birlikte en çok merak edilen konu kedilere aşı ne zaman yapılacağıdır. Yavruyken sahip olduğu bağışıklık sistemi ile yetişkin bir kedinin bağışıklık sistemi aynı değildir. Aynı şekilde iki dönemde de beslenme süreçleri değişkenlik göstermektedir. Bu durumlar da aşı takvimlerini etkilemektedir.

Yavru Kedilerde Aşı Takvimi

Yavru kedilerin aşı takviminde özellikle ihtiyaç duyduğu aşılar vardır. Bu aşılar kedinizin sağlıklı büyümesini sağlamaktan çok belli başlı hastalıklarından korumaktadır. Bu sebepten de yavru kedilerin aşılarını temel aşılar ve temel olmayan aşılar olarak ikiye ayırırız.

Temel aşılar, kedinizin en sık karşılaşabileceği hastalıklara karşı bağışıklık kazanması için önemlidir. Yavru kediniz için tüm bu temel aşıların uygulanması veteriner hekimler tarafından önerilir. Bu aşıların tekrarı kedinizin yetişkinlik döneminde de sürdürülebilmektedir. Veteriner hekiminizin de muayenesi sonucunda kedinizin yaşına ve kilosuna göre aşılar belirli periyodlarda yapılmaktadır. Genel anlamda yavru kediniz için temel aşılar ve uygulama periyodları şu şekildedir:
İç ve Dış Parazit Aşısı: 6-8 Hafta (Aşı ve ilaç şeklinde uygulama farklılıkları görülmektedir.)

  • Karma Aşısı: 8-10 Hafta
  • Lösemi Aşısı: 9-11 Hafta
  • Karma Aşısı Tekrarı: 10-12 Hafta
  • Lösemi Aşısı Tekrarı: 11-13 Hafta
  • Kuduz Aşısı: 12-14 Hafta

Yavru kedilere ilk yapılan aşı iç, dış parazit aşısıdır. Bu aşı kedinizin parazit oluşumundan korunmasını sağlamaktadır. Kedilerin özellikle gelişim süreçlerinde rastlanan parazit kedinize en sık yapılan aşılardandır. Yetişkinlik döneminde de kedinizin sağlığını koruyabilmesi için aşılar tekrar eder. Parazit oluşumu kendini ishal, kilo kaybı, kusma, dışkıdaki kan ile göstermektedir.
Tekrarlanan bir diğer aşı da karma aşısıdır. Karma aşı, temel aşıların en önemlilerindendir. Çünkü enfeksiyonlara ve çeşitli virüslere karşı savunma mekanizması geliştirmektedir. Yetişkinlik döneminde gerekebilecek herhangi bir tedavi için; enfeksiyonlara karşı koruması ve bağışıklığı güçlendirmesi sayesinde kedinizi korumaktadır.
Lösemi aşısı yavruyken iki kez tekrarlandıktan sonra yetişkinlik dönemine girdiği andan itibaren senede 1 kez tekrarlanması önerilmektedir. Bu tür aşılarda kedinizin evinizden dışarı ne kadar çıktığı önemlidir. Eğer dışarısı ile teması olmayan bir kediniz varsa dışarıdan alabileceği virüs olmadığı için bu tür aşıları çok fazla tekrarlamanıza gerek yoktur.
Kuduz aşısı, yasalar ile de zorunlu tutulan bir aşıdır. Çünkü kuduz hastalığı ısırılarak ya da tırmalanarak bulaşan bir hastalık türüdür. Dışarı ile teması olmasa da artık evde yaşayan her kedinin kuduz aşısı olması zorunlu hale gelmiştir.

Yetişkinlerde Aşı Takvimi

Kediniz eğer bir yaşını geçerek yetişkin bir kedi olmuşsa, aşı takviminde değişikliklere gidilecektir. Öncelikle yavru döneminde yapılan aşıların tekrarları yapılır. Bunlar sonraki süreçte senede bir olmak üzere tekrarlayarak devam eder. Sonrasında ise daha önce bahsettiğimiz temel olmayan aşılar devreye girebilir. Veteriner hekiminizin de kontrolünden geçerek gerekirse temel olmayan aşılara başvurulabilir.

Temel olmayan aşılara veteriner hekiminiz teşhis sonrasında karar verecektir.

Kedinizin Aşı Dönemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedinizin sağlığı için aşı yaptırırken doğru zamanda yapıldığına dikkat etmelisiniz. Gelişimlerine uygun olarak yapılan aşılar yanlış zamanda yapılırsa kediler için ağır bir süreç olabilir. Eğer hamile bir kediniz varsa kesinlikle aşı yapılması önerilmez. Tabi bunların içinde istisna durumlar da bulunabilmektedir. Bu istisna durumlar için kararı yine veteriner hekimler vermelidir.

Kedi Aşı Fiyatları

Kedi aşı fiyatları her sene farklılık gösterebilmektedir. Değişkenlik gösterebileceğini göz önünde bulundurarak genel bir fiyat verecek olursak:

  • İç ve Dış Parazit Aşısı: 60 TL (iç ve dış için ayrı fiyatlar alınabilir)
  • Karma Aşısı: 80 TL
  • Lösemi Aşısı: 70 TL
  • Kuduz Aşısı: 60 TL

Aşağıdaki başlıklarıda incelemenizi öneririz.

Kedi Sahiplenmek İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Kediler İçin Zararlı Yiyecekler

Kedilerde Isırma Problemi

Kedilerde Tüy Dökülmesi ve Nedenleri Nelerdir?

Kedilerin Günlük Su İhtiyaçları

Kediler Sokağa Çıkmalımı? Sokak Zararlımıdır?

Kedilerde Aşı Takvimi Zamanları