Su tüketimi tüm canlılarda olduğu gibi kedilerde de oldukça önemlidir. Özellikle kediler kendilerini yalayarak temizledikleri için, bu ihtiyaç onlar için biraz daha ciddiyet taşımaktadır. Gün içinde sürekli olarak kedimizin neler yaptığını takip etmemize pek imkan yoktur. Özellikle oyun saatlerini bizim uyku saatlerimiz olarak seçmeleri onları takip etmemizi daha da zorlaştırmaktadır. Bu yüzden onların yeme-içme alışkanlarını yalnızca mama kaplarındaki eksilen mama ve sudan takip edebiliriz. Kedinizin su kabında yeterli düzeyde bir eksilme görmüyorsanız bunun için önlemler almaya başlanmalıdır. Sizler için bu yazımızda kedilerin su ihtiyacını ve bu ihtiyacı nasıl doğru bir şekilde karşılayabileceğimizi anlattık.

Kedilerde Su Tüketimi

Kedilerin su içme alışkanlıkları çok önemlidir. Tükettiği gıdalar da buna bağlı olarak seçilmelidir. Çünkü kediniz iki aylık olduktan sonra yani anne sütünü bıraktıktan sonra su, ihtiyaç duyduğu tek sıvı kaynağı olmaktadır. Suyun insan vücudu üzerinde faydalarını biliyoruz. Kediler üzerinde de benzer faydalar ve buna bağlı olarak da gereksinimler mevcuttur. Kedilerin su ihtiyacına bakacak olursak:

  • Kediler kuru mama ile beslendikleri için su ihtiyacı duyarlar. Çünkü kuru mamalarda su miktarı çok düşüktür. Bu sebepten kedinizin mama yedikten sonra mutlaka su içip içmediğine dikkat etmeniz gerekir.
  • Islak mama, kedilerin su ihtiyacının bir kısmını karşılamaktadır. Fakat kediler haftada sadece 2 ya da 3 kez ıslak mama yemelidir. Bu yüzden ıslak mama da kedinizin su ihtiyacını tam anlamıyla karşılamaya yetmeyecektir.
  • Su yenilen gıdalardan alınan besin maddeleri ve minerallerin kana karışmasına yardımcı olur. Gelişimleri için su tüketimi gerekir.
  • Aynı zamanda dolaşım yoluyla besin maddeleri ve minerallerin doku ve organlara iletilmesini sağlar. Organlarının sağlığı için de yeterli miktarda su tüketmeleri önemlidir.
  • Kediler için tuz oldukça zararlıdır. Eğer kedinizin tükettiği herhangi bir gıdada tuz bulunuyorsa su gıda yoluyla alınan fazla tuzun idrar yoluyla atılmasını sağlayacaktır.
  • Kediler kendilerini yalayarak temizledikleri için tükürük bezlerine ihtiyaçları vardır. Bunun için de yine su tüketimi gerekir. Özellikle uzun tüylü kedilerde bu ihtiyaç daha fazladır.

Peki biz kedimizin yeterli miktarda su tüketmediğini nasıl anlarız? Yeterli miktarda su tüketmeyen kedilerde bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler sizlerin de gözlemleyebileceği türdendir. İşte kedilerin bazı susuzluk belirtileri:

  • İştahsızlık
  • Uyuşukluk
  • Rahat nefes alamama ya da soluk soluğa kalma
  • Diş etlerinde kuruma
  • İshal ve kusma
  • Deride gevşeklik
  • İdrar miktarında azalma

Eğer kedinizin gün içinde yeterli miktarda su tüketmediğinizi gözlemlediyseniz, izlemeniz gereken birkaç yol vardır. Bu yollar ile kedinizin kaybettiği su alışkanlığını sağlayabilir, herhangi bir sağlık sorununun ortaya çıkmasını engelleyebilirsiniz.,

Su kabını temiz tutun: Kediler temizliğe önem veren canlılardır ve özelllikle su kaplarının hijyenik olmasını isterler

Su kabını ya da su kaynağını değiştirin: Kediler sevmedikleri ya da rahat etmedikleri yerlerde su içmeyi sevmezler. Bu sebeple ilk olarak kedinizin seveceği bir mama kabı ile değişiklik yapabilirsiniz. Ya da musluk suyundan su kabını dolduruyorsanız hazır sular ile değiştirebilirsiniz. Aynı şey tam tersi durumda da geçerlidir.

Mamayı değiştirin: Eğer sürekli olarak kuru mama veriyorsanız ara sıra ıslak mama da vererek düzenini değiştirebilirsiniz. Bu hem ıslak mama sayesinde su ihtiyacını karşılamasını sağlayacak hem de kuru mamadan sonra su içme isteği doğuracaktır.

Suyuna buz küpleri koyun: Özellikle sıcak yaz aylarında kedinizin su ihtiyacı daha da artmaktadır. Bu sebepten dolayı su ihtiyacını karşılaması için buz küpleri pratik bir çözüm olabilir. Buz küpleri onlar için hem eğlence aracı hem de soğukluğu ile serinleme yöntemi olacaktır.

 

Aşağıdaki başlıklarıda incelemenizi öneririz.

Kedi Sahiplenmek İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Kediler İçin Zararlı Yiyecekler

Kedilerde Isırma Problemi

Kedilerde Tüy Dökülmesi ve Nedenleri Nelerdir?

Kediler Sokağa Çıkmalımı? Sokak Zararlımıdır?

Kedilerde Aşı Takvimi Zamanları