Tavşanlar oldukça sevimli ve bazı türleri bakımından evcil hayvanlardır. Doğada oldukça vahşi tavşan türlerinin olmasının yanı sıra evde beslenebilecek birden fazla tavşan türü de bulunmaktadır. Özellikleri ve dış görünüşleri açısından farklıları bulunan tavşanlar hakkında pek çok bilgi bulunmaktadır. Evde tavşan beslemek isteyenler için bu yazımızda evde beslenebilecek tavşan türlerinden ve bu tavşanların özelliklerinden bahsettik. Tavşanların türleri ve özelliklerini öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Tavşan Türleri Nelerdir?

Farklı dış görünüşlere ve karakterlere sahip tavşanların pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bazı tavşanlar evde bizlerle beraber yaşamaya uygunken bazıları ise doğal yaşamda vahşi doğasında yaşamalıdır. Bu ayrımı yapabilmek adına sahiplenebileceğiniz ve evde bakabileceğiniz bazı tavşan türlerini anlattık. İşte tavşan türleri:

  • Angora Tavşanı: Bu tür tavşanların bir diğer adı Ankara tavşanıdır. Yuvarlak tipte başları, orta boyunları, kırmızı gözleri ve beyaz renkte olan bu tavşanlar oldukça ilgi çekmektedir. Ve evde bakmak için en çok tercih edilen tavşanlar arasındadır. Fakat bakımları oldukça önemlidir. Ev ortamında yaşayabilmeleri için özellikle tüy bakımlarının son derece iyi yapılması gerekmektedir. Tüyleri çok fazla ısıttığı için rahatça yaşayabilmeleri için veteriner kontrolünde tüy bakımlarının yapılması önemlidir. Ankara tavşanlarının kiloları 4 kg kadardır.
  • Cüce Tavşan: Küçük yapısı sebebiyle cüce tavşan olarak adlandırılan bu tavşan türleri oldukça evcildir. Bir kedi kadar sahibinden ilgi ve sevgi beklerler. Hassas yapıları ve sahibine oldukça bağlılıkları vardır. Yalnızca 2 kg kiloları ve küçük boyları ile oldukça şirin bir görünüme sahip olan bu tür tavşanlar sizinle yaşamaya hemen adapte olabilmektedir. Hatta aile kavramına önem vermeleri sayesinde ailenizden bir parça oluverirler.
  • Hollanda Lop: Cüce tavşanlar gibi küçük boyutları olan bu tür tavşanların en bilindik özelliği bol miktarda su tüketmeleridir. Oldukça sevimli olmaları ile çok fazla tercih edilen bu tür tavşanların bakımları da zor değildir. Onlar için su kaplarının düzenli bir şekilde temizlenmesi ve daima dolu olması yeterli olacaktır.
  • Rex Tavşanı: Zekası ile bilinen bu tavşanlar, oldukça güçlü ve hızlılardır. Bu da onların oyuncu bir yapıda olmasını beraberinde getirmektedir. Özellikle çocuklu aileler çocuklarının bir hayvanın sorumluluğunu sahiplenmesi adına; aynı zamanda bir oyun arkadaşı edinebilmesi için bu tür tavşanı daha çok tercih etmektedir.

Sindirim sistemi son derece güçlü olan Rex tavşanlarının, bakımının düzenli bir şekilde veteriner kontrolünde yapılması oldukça önem taşımaktadır.

  • Aslanbaş Tavşanı: Kafasındaki uzun tüyler sayesinde bu adı alan tavşanlar çok sakin hayvanlardır. Hareketsiz olmaları sebebiyle, evde beslemek için en uygun tavşan türlerindendir. Beslenme rutinlerinin büyük kısmını marul, salatalık gibi bol su içeren ve şekersiz sebzeler oluşturur.
  • Hothot Tavşanı: Gözlerinin etrafındaki siyah renkli tüyleri nedeniyle halk arasında sürmeli tavşan olarak da bilinir. Bu farklı renkteki tüy yapısı nedeniyle oldukça sevimli gözüken bu tür, maalesef ki beslenme problemlerine sahiptir ve kolayca obeziteyle karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle besinlerini belirli bir diyete göre vermeniz gerekebilir.

Bu tavşan türleri haricinde evde beslenmeye pek uygun olmayan ve daha az tercih edilen tavşanlar da mevcuttur. Bu tavşan türlerinden da bazıları şu şekildedir.

  • Velikan Tavşanı: İnsanlar tarafından çok sevilse de evde beslemek için pek tercih edilmeyen bu türler oldukça hantal ve sosyal canlılardır.
  • Himalaya Tavşanı: İsmini yaşadığı bölgeden alan bu tavşanlar, uzun arka bacaklara ve kısa ön bacaklara sahiptir. İlginç bir şekilde tüyleri tıraş edilip üstüne buz konulduğunda tüyleri siyah renge dönüp buz kaldırıldığında tekrar eski halini alır. Yabani davranışları nedeniyle ev yaşantısına pek uygun değillerdir.
  • Yeni Zelanda Tavşanı: Yazımızda ismi geçen diğer tavşan türlerine göre daha iri ve kilolulardır. Genellikle beslemek için değil, etinden yararlanmak için üretimi yapılır. Ayrıca çok beslenebilmeleri nedeniyle evde kontrol altında tutmak çok kolay olmayacaktır.