Evde hayvan beslemek isteyenlerin en çok tercih ettiği hayvanlardan biri sevimli tavşanlardır. Ev ortamına uyum sağlamalarının yanı bakımları da oldukça kolaydır. Özellikle çocuklarının bir hayvan besleyerek sorumluluk almasını isteyen ebeveynler kedi ve köpek dışında tavşanları tercih ederler. Bakımı kolay olsa da beslenme açısından bilinmesi gereken pek çok nokta vardır. Bu yazımızda evde tavşan beslemek isteyen kişiler ve tavşanları merak edenler için tavşanların yaşantısını anlattık. Tavşanların beslenmesi ve daha fazlası yazımızın devamında…

Tavşanların Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Tavşanlar genellikle saman, yeşillik, yonca ile beslenmektedir. Doğal ortamlarında bu tür besinleri tercih etmelerinin yanı sıra evde beslenen tavşanlar mama ile de beslenebilmektedir. Fakat bu tür besinlerin ne kadar miktarda verildiği oldukça önemlidir. Tavşanlar neredeyse her türlü ortama uyum sağlasa bile yeterli miktarda besin almaları önemlidir.

Eğer tavşanınızı doğal yiyecekler ile beslemek istiyorsanız pek çok çeşit imkanınız bulunmaktadır. Bunların başında da sebze kabukları, yonca yaprakları, marul, lahana, dereotu, maydanoz, ot gelmektedir. Bu besinler tavşanınız için oldukça sağlıklıdır. Sağlıklı olmasının yanı sıra da tavşanlar tarafından çok sevilmektedir. Fakat bu besinleri tavşanların yemesi gereken miktardan fazla vermek zararlıdır. Her yiyeceğin günlük olarak belirli bir limiti vardır. Örnek olarak:

  • Saman, tavşanlar için hem çok tercih edilen hem de zararsız bir besindir. Bu sebepte sınırsız bir şekilde saman verilebilir. Yine de sıkıştırılmış olarak satılan samanlardan 2 desteyi geçmeyecek şekilde (yaklaşık 2 avuç) verilmesi daha uygundur. Fazla olan her besinin elbette zararı da olacaktır.
  • Ot, ne kadar zararsız da olsa günde iki avuç kadar verilmesi doğrudur. Bu miktar bahsettiğimiz diğer yeşillikler için de geçerlidir.
  • Havuç, bildiğimiz gibi tavşanların en çok sevdiği besinlerdendir. Ne kadar çok yemek isteseler de günde yarım havuçtan fazlası zararlı görülmektedir.
  • Günde 2 avuç kuru mama verilebilir fakat kuru mama tercihi tavşanlar için çok önemlidir. Mamaların mineral, protein açısından zengin olması gerekir. Çünkü diğer besinlerden alacağı miktarda mineral ve protein alması önemlidir. Hiçbir mama doğal yiyecekler kadar sağlıklı olmayacağı ve vücuda gerekli mineralleri sağlayamayacağı için yavru tavşanların kuru mama yememesi gerekir.
  • Bunlar haricinde tavşanız için ödül yiyecekleri bulundurabilirsiniz. Bu ödül yiyeceklerini taneli olarak ve maksimum iki günde bir vermeniz gerekmektedir. Bu yiyecekler; meyve, badem, ceviz gibi kuruyemişler ve kurabiye parçalı olabilmektedir.

Tavşanımızı Nasıl Beslemeliyiz?

Yiyeceklerin türlerinin ve miktarlarının yanı sıra nerede besleyeceğimiz de oldukça önemlidir. Tavşanlar belli bir süre kafeste durabilseler ve uyuyabilseler de yemek vakitlerinde kafeste olmayı sevmezler. Bu sebeple yeterli miktarda beslenemeyebilirler. Bunu önlemek için tavşanlara kafeste yiyecek verilmemesi gerekir. Onun sizinle yaşamaya uyum sağlaması önemlidir. Eve kedi ve köpek kadar çabuk alışamasa da yaşamasını ve alışmasını sağlamak sizin elinizdedir. Bunu sağlayabilmenin en iyi yolu ona konforlu bir yaşam sunmaktır. Bu yaşam standardını sağlamanın en temelini de beslenme oluşturmaktadır. Bu sebeple yeme saatlerinde dışarıda olması önemlidir. Bunun dışında su kapları da dışarıda olmalıdır. Yemeklerde olduğu gibi su içerken de kafesin dışında olmak isterler. Bu yemeklerden bile daha önemlidir çünkü tavşanların bol miktarda su içmesi gerekir.

Tavşanlar İçin Zararlı Yiyecekler

Tavşanların yemesi gereken besinlerin dışında asla yememesi gereken besinler de mevcuttur. Bu besinleri bilmek ve evde yaşayan tatlı dostlarımızı bunlardan uzak tutmamız oldukça önemlidir. Zararlı yiyeceklerin listesi oldukça uzun fakat sizler için başlıca meyve ve sebzeleri belirttik.

Sebzeler: Soğan mantar, bezelye, pırasa patates, bakla, şalgam sarımsak, mısır, fasulye ve brokoli

Meyveler: Muz, incir, avokado, elma, şeftali, kiraz, kayısı, armut ve erik