Kurnazlığı ile adından sıkça söz ettiren tilkeler, köpekgiller familyasına mensuptur. Son derece akıllı olan bu hayvanlar oldukça merak edilmektedir. Ayrıca hemen her türlü iklim koşullarına da kolayca ayak uydurabilirler. Dünyanın hemen her yerinde yaşayabilen tilkilerin, genellikle yalnızlıkları ile de çok konuşulmaktadırlar. Peki tilkilerin genel özellikleri nelerdir? Tikliler nerede ve nasıl yaşarlar? Tilkiler neyle beslenir? İşte detaylar…

Tilkiler vahli hayvan kategorisinde yer alan bir hayvan türüdür. Etçil olmalarına ek olarak kuyruk yapılarının dik ve de sivri olmalarıyla yani uzun kuyruklu yapılarıyla dikkatleri üzerine çekerler. Bu hayvanların ortalama yaşam süresi 15 ya da 20 sene arasında değişkenlik gösterir. Tilkilerin koku duyuları çok gelişmiş olup, boyları da ortalama olarak 90 santimetre ile 1 metre arasında değişkenlik göstermektedir. Güçlü burunları sayesinde yerin metrelerde altında bulunan kemirgenlerin hareketlerini duyabilme kabiliyetleri vardır. Hayatlarını ise kendi kazmış oldukları inlerinde geçirirler. Bu inler toprak altındadır. Uzunluğu ise ortalama olarak 20 metre civarındadır. Tilkilerin genel yaşam alanları arasında ise Avrupa, Asya ve de Afrika kıtaları yer almaktadır.

Türkiye’de Tilki Var mı?

Tilkiler her nerede yaşamlarını devam ettirirlerse ettirsinler, yaşamış oldukları coğrafyaya çok kolay bir şekilde uyum sağlayabilen hayvanlardır. Ancak yine de yeryüzündeki dağılımları dikkatli bir şekilde incelendiğince tilki türüne göre yaşadıkları alanların da değiştiğini söylemek mümkündür. Yani dünyanın en zor yaşam koşullarına sahip olan kutup bölgesinde de yaşayabilen tilkiler varken, aynı zamanda çöllerde ve de ormanlarda da yaşayan tilki türleri bulunmaktadır. Tilkilerin genel yaşam alanları arasında Asya, Avrupa ve de Kuzey Afrika’dır. Aynı zamanda Amerika kıtasında da bazı tilki türlerinin yaşamlarını devam ettirdiği görülebiliyor. Peki Türkiye’de hangi tilki türleri var ve nerede yaşıyorlar?

Bilindiği gibi tilki familyasının en yaygın türü arasında kızıl tilki yer almaktadır. Kızıl tilkiler ülkemizde de birçok alanda sıkça görülmektedir. Hatta hemen her yerde kızıl tilkilere denk gelinebilmektedir. Hemen her türlü coğrafyaya uyum sağlayan tilkilerin; ormanlar, tarlalar ve de açık alanların yanı sıra daha akıllara gelmeyen pek çok alanda karşılaşılması mümkün hayvanlardır. Türkiye’de de kış aylarında, yani kar yağışının yoğun olduğu alanlarda tilkiler vardır. Bu mevsimde aç kalan hayvanların insanların yaşam alanlarına girmesi de olası bir durumdur.

Tilkilerin beslenmek için tercih ettikleri bir diğer alanlar arasında ise otoyol kenarları ve de şehir merkezlerinin yakınlarıdır. Bu tür alanları yaşam alanı olarak bellemiş olan tilkilerin ise çoğu zaman insanlara zarar vermeden kaçtıkları görülür. Ancak yine de ülkemizde tilkilerin yaşam alanları tespit edilip, insanların bu tür mekanlardan olabildiğince uzak durmaları durumunda tilki yaralamalarına da mahal verme durumu söz konusu olmayacaktır.

Tilkiler Nasıl Beslenir?

Tilkiler hem doğayı hem de yaşadıkları coğrafyayı tutkuyla seven hayvanlardır. Yaşam alanları her nerede olursa olsun onlar da her hayvan gibi günün belli saatlerinde arayış içerisine girmektedirler. Ülkemizde de sıkça belirli tilki türlerine rastlanır. Hem ormanlık alanalr hem de kırlarda yaşamlarını sürdüren tilkilerin, karınlarını doyurmak adına kimi zaman şehir merkezlerine yakın alanlara indikleri de görülebilmektedir. Bilindiği gibi bu hayvanların bilinen en önemli özelliği ise çok çevik bir vücut yapısına sahip olmalarıdır.

Tilkiler yalnızca etle beslenen bir hayvan familyası değildir. Aynı zamanda ot da tüketebilmektedirler. Genel olarak ise tavşan ve de fare gibi hayvanları tüketmeyi tercih ederler. Yemek seçme özellikleri yoktur. Çok büyük ya da çok küçük fark etmeksizin hemen her canlıyı tüketebilmektedirler.